Forbrugsbevidsthed,  Hverdags-coping,  Min stil,  Økonomi,  Shopping og Inspiration

Forbrugsbevidsthed: Sådan gik september og et par tricks til starte en god proces

Jeg shopper fordi jeg bliver begejstret og fordi jeg forestiller mig at en given ting vil give mig et bedre outfit, en bedre dag, flere komplimenter, nemmere morgener og frem for alt fordi jeg synes ting er smukke

Det virker. Det er sådan set den korte version. Bevidstheden omkring forbrug begynder nu at kaste sine første frugter af sig. For der er forskel på bare at “spare” og på at bruge mindre.
Når man sparer er det som regel en grund til det. Enten er man i en situation hvor man har brug for hver en øre for at få hverdagen til at køre, eller man har en større ting, som man er nødt til at prioritere økonomisk. Med andre ord der er som regel en ret så tungtvejende grund.
Når man har sat sig for at bruge mindre, så er det noget andet. Så er det et bevidsthed om, at man med stor sandsynlighed er klar over at ens forbrug er for stort eller at man faktisk ikke har brug for alle de ting man “kommer til” at købe. Sådan er det for mig. Jeg har igennem alt alt alt for lang tid været alt for god til “at komme til” at købe det ene og det andet …. En dårlig ting? Det vil jeg ikke gøre mig til herre over på andres vegne, men jeg kan sige så meget, at jeg begyndte at kunne mærke en irritation på mig selv. En dunken mig selv oveni hovedet, som egentlig bare fortsatte og fortsatte fordi jeg ikke fik gjort op med mig selv, hvad der egentlig var mit formål.

Læs også:  Sysler i coronatiden
Mindre forbrug giver større glæde for det man køber
Shopping-lykke er som at tisse i bukserne

Vi taler mange års indgroede dårlige vaner. Shopping-lykke. Som varer ca. lige så lang tid, som varmen gør, hvis man har tisset i bukserne. En ukritiskhed over for mig selv. Og manglende refleksion.
Som jeg har sagt før, så begyndte tankerne for alvor at rumstere under corona-nedlukningen. Og for første gang blev jeg enig med mig selv om, at ville gøre nogle ting anderledes. At give mine surt tjente penge mere værdi. At se på penge anderledes. Og at se på værdi anderledes. Og fremfor alt reflektere over to vigtige ting:

 1. Hvorfor shopper jeg, når jeg godt ved det er for meget?
 2. Hvordan kan jeg guide mig selv til en bedre taktik?

Det korte svar på begge refleksioner er at:

 1. Jeg shopper fordi jeg bliver begejstret og fordi jeg forestiller mig at en given ting vil give mig et bedre outfit, en bedre dag, flere komplimenter, nemmere morgener og frem for alt fordi jeg synes ting er smukke. En smuk kjole kan fx få mit hjerte til at banke lidt hurtigere.
  Til min store overraskelse fandt jeg også ud at, at jeg faktisk shopper som en overspringshandling.
  Og når jeg så har shoppet og får den pågældende ting, så får jeg dårlig samvittighed, men følelsen er efterhåndend så velkendt at den bare for lov at være.
 2. System. Og regler. Simple regler. Overkommelige regler. Og rutiner. Fremfor alt rutiner, som jeg kan finde mig til rette i og som jeg reagerer positivt på.
  Mit system endte med at være min bulletjournal-ish, som jeg har vist jer på instagram.
Læs også:  Leggings til kjoler, leggings til sweats, leggings til alt - coronatidens bedste beklædningsdel

Begge dele skal jeg skrive mere om. Især mine tanker omkring køb/ salg, for jeg tror jeg har fat i noget vigtigt og som jeg forestiller mig mange af jer vil kunne bruge. Men også mine tanker omkring overspringshandlinger – jeg håber at jeg har fat i noget godt her også, som jeg også gerne vil dele med jer.

Når det er sagt, så vil jeg anbefale at man starter med de to spørgsmål, som jeg gjorde.

 1. Hvorfor shopper jeg?
 2. Hvordan kan jeg guide mig selv til en bedre taktik?

Det vil også være vigtigt at få defineret et mål, en deadline og delmål men det kan vi tage i næste omgang.

September har budt på 1 køb til mig selv. Jeg har købt den fine cardigan på billedet fra H&Ms samarbejde med Kangol og en hættetrøje fra samme kollektion – den her. That’s it. Mindre forbrug. Jeg har aldrig – som i aldrig – prøvet at shoppe for kun 549 kr. på en hel måned. Men gud i himlen det er en fed for følelse, for jeg har, for det første absolut intet manglet ….. og for det andet (gen)opdaget nogle ting i mit skab, som jeg så har fået brugt.

Oktober kan bare komme an og er jo allerede godt i gang. Jeg kan dog afsløre at der allerede har været et lidt stort køb – udover sommerhuset, som jeg skriver om her. Jeg har nemlig bestilt og forudbetalt en taske fra Louis Vuitton, som jeg håber kommer her i denne måned.
Update: Tasken kom og jeg er så glad for den.