Livet er en fest,  Mad og opskrifter

Sommerens drik: Min opskrift på frisklavet lemonade med citrus og mynte …

Frisk lemonade som i mellemøsten

Det bliver 30 grader i dag, så dette lemonade – indlæg er virkelig på sin plads og jeg håber at I kan bruge det 🙂

Når det kommer til køkkenlige udskejelser helt generelt, så er det ikke min vej I skal kigge – jeg er ingen gastronom, men jeg er til gengæld virkelig god til at lave en 10-15 ting heriblandt aldeles mange salater, pastaretter og så denne lemonade, som jeg har smagt de bedste udgaver af i Mellemøsten. Den absolut bedste har jeg fået i Jordan. Den nydes som en læskedrik, som både køler selvfølgelig, men som også indeholder både vitaminer og sukker til at få energi i varmen – desværre er den også i den dyre ende af drinksmenuen, hvilket gør, at det oftest ikke er den drik de lokale vælger, når de går ud. MEN de laver den selv derhjemme og det gør jeg nu også.

Lemonaden adskiller sig helt generelt ikke meget fra andre mere gængse lemonader man kan lave, men denne er ikke sur som citronlemonade kan være det. Tværtimod er den sødlig og frisk pga. mynten. Mange vil sikkert endda mene at den ikke som sådan har en speciel tilknytning til en bestemt verdensdel, men som sagt, så har jeg altså oplevet de mest velsmagende i Mellemøsten og deler her min opskrift med jer.

Til to store lemonader i store caféglas skal du bruge:
 • 2 store modne citroner (saften fra)
 • evt. 1 lime (saften fra), hvis du gerne vil have den lidt mere syrlig og lidt mere grøn (øverste billede er med lime …. dem i bunden er uden lime)
 • Ca. 35-40 mynteblade (normalt ca 4-5 stænger) og det er ikke lige meget hvilke …. der findes et hav af mynte-varianter. Det skal være den med de brede og relativt store blade. Det er den man oftest kalder “almindelig” og fås i supermarkeder, men jeg har mine egne planter i krukker i haven.
 • 120-130 ml vand OG
 • 90-100 ml vand til sukkervandet
 • 115 gram sukker
 • Knust is (svært men ca to store håndfulde) – én håndfuld pr. glas ca
Læs også:  Frappé med kaffe og karamel / iskaffe - sommerens drik

Sådan gør du:
 1. 90-100ml vand og sukker varmes på middelvarme til sukkeret er opløst og afkøl til stuetemperatur (meget vigtigt)
 2. Knus isen lidt på forhånd
 3. Pluk myntebladene fra stilken (gem et par stykker til pynt) og kom dem sammen med vand, sukkervand og frugtsaften i blenderen eller smoothiemaskine (jeg bruger det sidste). Kom også en lille smule knus is i for at temperere væsken. Men ikke for meget!
  Kør det hele grundigt sammen. Det bliver sådan uklart og der kommer skum på toppen, men når væsken har stået stille et øjeblik, så lægger skummet sig øverst og selve lemonaden bliver smuk.
  Bonus-info: Hvis du bruger lime også, så bliver lemonaden mere grøn og lidt mere syrlig. Undlader du den, så bliver drikken mere gul.
 4. Kom knust is i dine glas. Eller isstænger. På det øverste billede har jeg brugt stænger ….. på det nederste knust is. Det giver to forskellige visuelle udtryk og er nok et temperamentsspørgsmål. Isen skal jo blot køle drikken.
 5. Hæld skiftesvis op i glassene ellers får du for meget skum i det ene 😉

Pynt glasset med et par mynteblade, som på det øverste billede og server med det samme med sugerør …

OBS: Du kan ikke lave en stor portion lemonade og så stille i køleskabet. Efter noget tid bliver farven på væsken nemlig brunlig – smager fint, men ser ikke lækkert ud. Det er muligvis mynte og citron der reagerer på hinanden. Men sukkerblandingen kan have klar, så den bare skal opnå stuetemperatur og så tager det jo ingen tid at lave.

Læs også:  Opskrift på hjemmelavet cremet tomatsuppe serveret med grove baguettes

Mums og velbekomme 🙂

PS: Man kan i øvrigt servere en lemonade som læskedrik eller til maden. Jeg synes den absolut bedste kombination er denne drik og nødder. Salt og sødt og syrligt på samme tid! Himmelsk. Eller med de her tyrkiske snacks, hvor osten er en smule salt – i indlægget er det den øverste opskrift …Sigara Börek.  Begge dele serveres helt nylavet og det er altså et hit.