Libanon fattigdom beirut
Livet er en fest,  Rejser og ture,  Skriblerier,  Visit Lebanon

Libanon – 10 ting der er værd at vide

Libanon, som jeg netop er hjemvendt fra var en helt fantastisk positiv overraskelse.

Har været afsted med vores afdeling af universitetet, som forsøger at etablere en studietur en gang hvert eller hvertandet år og denne gang altså til spændende Libanon. Vi var 16 afsted med vores dygtige lærer, som altså i denne omgang var omdøbt til rejseleder … hun er ikke typen der står stille ret længe ad gangen, så tro ikke at jeg har været på ferie. Næ. Det var en action-packed tur fra tidlig morgen til sen aften og man kan undre sig over at det rent faktisk er fysisk muligt at få så mange indtryk på kun 6 reelle dage. Var væk i 8, men altså en dag i hver ende går jo med rejsen i sig selv.

Vel bevares en god afslapningsferie skal man da ikke kimse ad, men jeg er faktisk ret vild med denne typer rejser, hvor der er knald på selv om jeg rent faktisk er en del mere udkørt nu end da jeg tog afsted, ha ha.

Libanon – kontrasternes land

Libanon. Kontrasternes land med den fine Middelhavskyst. Det lille land med den store historie. Storhed og fald. Opblomstring og borgerkrig. Koloniland og selvstændighed. Fattigdom og arbejdsløshed. Og ikke mindst hjemsted for hundredetusindvis af flygtninge, i nyere tid, fra især Palæstina og Syrien.

flygtningelejr beirut libanon
I en gammel flygtningelejr uden for Beirut tog jeg dette billede af en lille dreng som venter på sin far. Billedet er et af mine absolut bedste fra turen, da det indkapsler den håbløshed der er i store dele af landet.
10 facts om Libanon
  1. Befolkningstallet i Beirut er svært at gøre op og ingen kender det 100%, men i den afgrænsede by mener de fleste at der bor ca. 400.000 men at mere end 2 millioner mennesker dagligt arbejder der og altså pendler ind mod centrum. En situation som skaber et trafikkaos uden sammenligning, da hverken vejene eller byen er skabt til det store traffikale pres. Det er ikke unormalt at bruge et par timer i transport hver vej og således rammer en arbejdsdag altså nemt 16 timer.
  2. I Libanon er der hele 18 forskellige religiøse grupper, som for det meste) lever fredsommeligt side om side. Groft sagt er der stort set lige mange kristne og muslimer, men altså vanvittig mange undergrupperinger med hver deres særpræg. Det er derfor heller ikke spor unormalt at kirker og moskeer ligger side om side på bedste og smukkeste vis.
  3. Eftersom der er så mange grupperinger, så er det vanskeligt at lovgive i familieretslige sager og disse afgørelser er derfor lagt ud til de enkelte grupper … under beskyttelse af den generelle libanesiske lov that is. En slags grundlov. Den libanesiske ret dømmer altså ikke i disse familieretssager – det gør den religiøse retning, som har retssale. Vi besøgte den sunnimuslimske familieret og mødte overdommeren der. Det var mere end almindeligt interessant at møde denne progressive fine lille sunnimuslimske imam, som kæmpede 100% for bedre vilkår for kvinderne generelt.
  4. Libanon har i princippet to valutaer. Den libanesiske lira er nemlig bundet op på dollaren for at undgå inflation. I praksis fungerer det upåklageligt og kursen er helt fast, så der fifles ikke med valuta overhovedet. På gaden betales lige gerne med dollar eller lira, hvilket jo er super nemt.
  5. På Libanons kyststrækning ligger byerne med nogenlunde samme afstand og der er ca 30-45 kilometer mellem dem. Hvorfor? Fordi det i gamle dage var den strækning man kunne forvente at ens hest med rimelighed kunne tilbagelægge på en dag. Et system som har været kendt at bruge i forhold til infrastruktur flere steder i Romerriget, som Libanon jo også var en del af en gang.
  6. I Bekaa-dalen er der sund og fed muld, som sørger for det meste af Libanons forsyning af lækre råvarer. Som en lille fun-fact er det sjovt at vide at Marc Antonius gav Kleopatra Beka-dalen, som en kærlighedsgave og hun regerede her en række år.
  7. Det anslås at der bor ca 1,2 millioner flygtninge i Libanon. Landet har en befolkning på ca 4,5 millioner og derved er det altså ca hver fjerde menneske, som er flygtning. Det er en stor udfordring især ift arbejde og bolig. Mange af flygtningene bor i etablerede (omend meget meget fattige) områder i Beirut og en der findes en del teltlejre med især syrere i Bekaa-delen, som er et stenkast fra Syrien.
  8. Mange libanesere taler udmærket fransk og udmærket engelsk, så det er sjældent et problem at blive forstået, hvis man ikke lige kan klare sig på arabisk. I hvertfald i de større byer.
  9. Libanesiske kvinder er blandt de kvinder i verden som oftest gør brug af skønhedskorrigerende operationer. Faktisk tyder en fransk undersøgelse på, at ca hver 3 kvinde har fået eller vil få lavet et eller andet eller mere i sit liv. Jeg så da også ufattelige mange reklamer og billboards med hollywoodnæser og muligheden for pengelån af diverse arter til operationer. Næser, læber og rynker er blandt favoritterne.
  10. Libanon er nok Mellemøstens “frieste” land forstået på den måde, at der her er en del højere til loftet både hvad angår alkohol, casinoer, påklædning, livsstil med mere. Igen, i hvert fald når det kommer til de større byer.
Læs også:  Mistrivsel. Om at træffe den tunge beslutning om skoleskift og om hjerteenergi som er på vej tilbage
Tripoli Libanon
Udsigten fra et af de højeste punkter i Tripoli / Trablus …. jeg spejder ud i horisonten mod Syriens grænse.
Sådan kan du rejse rundt i Libanon

Jeg glæder mig til at fortælle meget meget mere. Om alt lige fra mad, shopping, seværdigheder til must do’s and dont’s. Jeg kan godt afsløre at mit absolut favoritsted var Bekaa-dalen. Byen Baalbek, som har den smukkeste udsigt til sneklædte bjerge fra toppen af det virkelig velbevarede, ligger der. Jupitertempel. Det øverste billede er derfra.

Afslutningsvis har jeg lyst til at kommentere lidt på sikkerhed i forhold til at rejse i Libanon. Vi mødte kun rare, venlige og hjælpsomme mennesker og med det udgangspunkt er alt jo godt. Vi rejste i en organiseret gruppe, hvilket jeg tror er en klar fordel. Rejser man på egen hånd vil jeg anbefale, at man gør brug af nogle af de mange organiserede ture rundt i landet. Guiderne her ved præcis hvor det er fint at færdes. Jeg vil anbefale en bestemt guide lidt senere i et andet indlæg, så mere om det. Selve Beirut er der dog ingen ben i at bevæge sig rundt i, blot man husker sin sunde fornuft. Men det bør man jo uanset hvilken storby man rejser til.

Nedenfor en del af Beiruts kystlinie.

De mange flygtninge i Libanon

Når der tales om “de mange flygtninge” i Libanon, så kan det være vigtigt at forstå dette rigtigt.
Libanon har modtaget flygtninge igennem mange årtier. Der er derfor opstået områder især i omkring Beirut som beboes af folk med flygtningebaggrund. Disse områder er næsten blevet til bydele og folk har bygget lempfældige huse der. Der er trukket elektricitet på de mest kreative måder og kloakeringen er også lidt spændende. Med andre ord, har folk her altså selv bygget sig et liv og en hverdag. Der er i disse områder butikker, skoler og restaurationer men der er også en udbredt magtesløshed og håbløshed.

Læs også:  Sysler i coronatiden

Den manglende glæde hos den lille dreng på billedet du allerede har set, er den ene side. Men der er umiddelbarhed, gæstfrihed og små nysgerrige børn, som på billedet herunder.
Som jeg startede indlægget med at sige: Libanon er kontrasternes land. Både i det store perspektiv og helt ned i den enkelte bydel.

Libanon fattigdom beirut
Denne søde lille pige flirtede længe med mig og åbnede og lukkede døren på en tittebøh-agtig måde. Da hun fornemmede at vi skulle til at gå videre, holdt hun et usynligt kamera op foran sit ansigt og trykkede på udløseren. Hun ville gerne have at jeg tog et billede af hende, hvilket blev til dette.

Modtag nyheder fra mig – skriv dig op til mit nyhedsbrev.

Subscribe

* indicates required