Barneliv

Let’s play for change

At ikke alle børn i verden får mulighed for at lege hver dag og dermed udvikle sig gennem leg, er sikkert ikke noget ret mange af os tænker på i det daglige. I Danmark bruger langt de fleste børn rigtig meget tid på at lege, lære og opnå stærke kompetencer, som bliver basale for deres senere muligheder i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Vi prioriterer leg, fordi vi har råd til det. Vi har et pasningssystem, som gør det muligt. Vi har uddannet personale som følger vores børn og sætter ind på områder, hvor det enkelte barn måske har ekstra udfordringer og hjemme sætter langt de fleste familier en ære i at dyrke familien gennem leg og ture.
Vores børn er heldige på den konto. Kigger man ud i verden er det imidlertid et noget broget billede i det rigtig mange lande har børn, som alt for tidligt bliver nødt til at blive voksne – primært pga fattigdom. Der skal arbejdes og tjenes penge, så familien kan spise. Et andet basalt behov. En af problematikkerne er, at de små voksne ikke udvikler sig nok og dermed begrænses i deres udfoldelsesmulighed senere i livet. På den lange bane giver det intet godt tilbage til landet de bor i heller, da højere uddannelser og alternative tænkninger er noget af det der er brug for, for at ændre grundsystemerne i landet. Det er altså på en måde en ond cirkel. FN børnerettigheder har faktisk leg som et punkt. Det er skal altså være en børneret at lege. At have mulighed for at udvikle sig. Mange store firmaer støtter op omkring at verdens børn skal have det godt. Uskyldige børn, som alt for ofte betaler en pris de på en ingen måde selv har kontrol over. Et af firmaerne er IKEA, som ind til jul har særlig fokus på legen og i den forbindelse har de igangsat flere initiativer. IKEA har i øvrigt et mangeårigt samarbejde med UNICEF bag sig og jeg mener at kunne huske, at der blev doneret tæt ved 200 mio. kroner sidste år gennem IKEA Foundation.

Læs også:  Mistrivsel. Om at træffe den tunge beslutning om skoleskift og om hjerteenergi som er på vej tilbage
letsplay ikea
Silas og en veninde laver fantasidyr <3

Et af initiativerne er tegnekonkurrence, hvor alle børn kan aflevere en tegning af et fantasidyr. Præmien, hvis man vinder, er at barnets fantasidyr vil blive produceret som et tøjdyr. Det er da sejt. Silas var vild med ideen og tegnede en hund med vinger. En pegahund 😀 Tegningerne skal afleveres i en IKEA-forretning senest d. 20. november. Der er ti vindere og udover at få produceret sit fantasidyr, så vil bamsen faktisk også blive solgt som et led i næste års børnerettighedskampagne. Når tegnekonkurrencen er slut, fortsætter IKEA kampagnen med at donere 1 euro pr. solgt tøjdyr eller børnebog helt ind til d. 24. december. Pengene skal direkte ud til organisationer i nogle af verdens fattigste eller udfordrede lande, som arbejder lokalt med at igangsætte projekter, hvor børn igen bliver børn og hvor deres hverdag fyldes med leg, læring og kreativitet i stedet for opslidende arbejde eller tom meningsløshed. I forhold til sidstnævnte, er jeg rigtig glad for at se, at en af organisationerne er “War Child”, som bl.a. arbejder i Libanon og Jordan med at give en bedre tilværelse til alle de tusinder af syriske krigsbørn, som lige nu fx går en kold og meningsløs vinter i møde i flygtningelejrene.

SÅ da IKEA nævnede overfor mig, at denne kampagne skulle køre nu, så var der faktisk ingen tvivl om, at jeg selvfølgelig ville skrive om det. I ved, at jeg i mange år har arbejdet som lærer og at børns vilkår lægger mig meget på sinde.  Børnene er vores fremtid og som verden udvikler sig, bliver der endnu mere brug for dygtige, kreative og sunde fremtidsborgere. Der er derfor al mulig grund til at hive farverne frem, tegne fantasidyr og så selvfølgelig købe nogle af julegaverne i IKEA, så vi kan være med til at sende en masse euro afsted til verdens smukke men fattige børn <3
Læs mere om tegnekonkurrencen her (tegneskabelon kan også hentes her) og om IKEA Foundation HER. Her er mere om langsigtede mål også.
FN’s børnekonvention kan du opdatere dig selv på HER.

Læs også:  Rene og blide farver fra Liewood skaber ro

#LETSPLAY

 

I samarbejde med IKEA, non-profit

One Comment