Livet er en fest,  On the go,  Skriblerier,  Visit Lebanon

Libanon – 10 ting der er værd at vide

Jeg er netop hjemvendt fra en helt fantastisk tur til Libanon. Har været afsted med vores afdeling af universitetet, som forsøger at etablere en studietur en gang hvert eller hvertandet år og denne gang altså til spændende Libanon. Vi var 16 afsted med vores dygtige lærer, som altså i denne omgang var omdøbt til rejseleder … hun er ikke typen der står stille ret længe ad gangen, så tro ikke at jeg har været på ferie. Næ. Det var en action-packed tur fra tidlig morgen til sen aften og man kan undre sig over at det rent faktisk er fysisk muligt at få så mange indtryk på kun 6 reelle dage. Var væk i 8, men altså en dag i hver ende går jo med rejsen i sig selv.

Vel bevares en god afslapningsferie skal man da ikke kimse ad, men jeg er faktisk ret vild med denne typer rejser, hvor der er knald på selv om jeg rent faktisk er en del mere udkørt nu end da jeg tog afsted 😀

Libanon. Kontrasternes land med den fine Middelhavskyst. Det lille land med den store historie. Storhed og fald. Opblomstring og borgerkrig. Koloniland og selvstændighed. Fattigdom og arbejdsløshed. Og ikke mindst hjemsted for hundredetusindvis af flygtninge, i nyere tid, fra især Palæstina og Syrien.

Vores udgangspunkt var Beirut, hvor vi også boede. Dagsrejserne udgik derfra og de fleste aftensmåltider blev ligeledes indtaget i denne fascinerende storby, som jeg stadig ikke helt har afgjort med mig selv, hvad jeg helt præcist mener om.

Lad mig tage jer med til Libanon, Beirut og alt det andet – en serie af indlæg, som forhåbentlig kommer til at udgøre en inspiration til andre af jer, som måske overvejer en tur dertil. I dag vil jeg kickstarte med lidt facts og fun-facts om Libanon – her kommer 10 af slagsen.

  1. Befolkningstallet i Beirut er svært at gøre op og ingen kender det 100%, men i den afgrænsede by mener de fleste at der bor ca. 400.000 men at mere end 2 millioner mennesker dagligt arbejder der og altså pendler ind mod centrum. En situation som skaber et trafikkaos uden sammenligning, da hverken vejene eller byen er skabt til det store traffikale pres. Det er ikke unormalt at bruge et par timer i transport hver vej og således rammer en arbejdsdag altså nemt 16 timer.
  2. I Libanon er der hele 18 forskellige religiøse grupper, som lever fredsommeligt side om side. Groft sagt er der stort set lige mange kristne og muslimer, men altså vanvittig mange undergrupperinger med hver deres særpræg. Det er derfor heller ikke spor unormalt at kirker og moskeer ligger side om side på bedste og smukkeste vis.
  3. Eftersom der er så mange grupperinger, så er det vanskeligt at lovgive i familieretslige sager og disse afgørelser er derfor lagt ud til de enkelte grupper … under beskyttelse af den generelle libanesiske lov that is. En slags grundlov. Den libanesiske ret dømmer altså ikke i disse familieretssager – det gør den religiøse retning, som har retssale. Vi besøgte den sunnimuslimske familieret og mødte overdommeren der. Det var mere end almindeligt interessant at møde denne progressive fine lille sunnimuslimske imam, som kæmpede 100% for bedre vilkår for kvinderne generelt.
  4. Libanon har i princippet to valutaer. Den libanesiske lira er nemlig bundet op på dollaren for at undgå inflation. I praksis fungerer det upåklageligt og kursen er helt fast, så der fifles ikke med valuta overhovedet. På gaden betales lige gerne med dollar eller lira, hvilket jo er super nemt.
  5. På Libanons kyststrækning ligger byerne med nogenlunde samme afstand og der er ca 30-45 kilometer mellem dem. Hvorfor? Fordi det i gamle dage var den strækning man kunne forvente at ens hest med rimelighed kunne tilbagelægge på en dag. Et system som har været kendt at bruge i forhold til infrastruktur flere steder i Romerriget, som Libanon jo også var en del af en gang.
  6. I Bekaa-dalen er der sund og fed muld, som sørger for det meste af Libanons forsyning af lækre råvarer. Som en lille fun-fact er det sjovt at vide at Marc Antonius gav Kleopatra Beka-dalen, som en kærlighedsgave og hun regerede her en række år.
  7. Det anslås at der bor ca 1,2 millioner flygtninge i Libanon. Landet har en befolkning på ca 4,5 millioner og derved er det altså ca hver fjerde menneske, som er flygtning. Det er en stor udfordring især ift arbejde og bolig. Mange af flygtningene bor i etablerede (omend meget meget fattige) områder i Beirut og en der findes en del teltlejre med især syrere i Bekaa-delen, som er et stenkast fra Syrien.
  8. Mange libanesere taler udmærket fransk og udmærket engelsk, så det er sjældent et problem at blive forstået, hvis man ikke lige kan klare sig på arabisk.
  9. Libanesiske kvinder er blandt de kvinder i verden som oftest gør brug af skønhedskorrigerende operationer. Faktisk tyder en fransk undersøgelse på, at ca hver 3 kvinde har fået eller vil få lavet et eller andet eller mere i sit liv. Jeg så da også ufattelige mange reklamer og billboards med hollywoodnæser og muligheden for lån af diverse arter til operationer. Næser, læber og rynker er blandt favoritterne.
  10. Libanon er nok Mellemøstens “frieste” land forstået på den måde, at der her er en del højere til loftet både hvad angår alkohol, casinoer, påklædning, livsstil med mere.
Læs også:  Koldskål er vel også en slags mad?

Glæder mig til at fortælle meget meget mere om alt lige fra mad, shopping, seværdigheder til must do’s and dont’s, men kan godt afsløre at mit absolut favoritsted var Bekaa-dalen og byen Baalbek, som har den smukkeste udsigt til sneklædte bjerge fra toppen af det virkelig velbevarede Jupitertempel. Det øverste billede er derfra.Afslutningsvis har jeg lyst til at kommentere lidt på sikkerhed i forhold til at rejse i Libanon. Vi mødte kun rare, venlige og hjælpsomme mennesker og med det udgangspunkt er alt jo godt. Vi rejste i en organiseret gruppe, hvilket jeg tror er en klar fordel. Rejser man på egen hånd vil jeg anbefale, at man gør brug af nogle af de mange organiserede ture ud og rundt i selve landet, da guiderne her ved præcis hvor det er fint at færdes. Jeg vil anbefale en bestemt guide lidt senere i et andet indlæg, så mere om det. Selve Beirut er der dog ingen ben i at bevæge sig rundt i blot man husker sin sunde fornuft, hvilket man jo skal uanset hvilken storby man rejser til.

Nedenfor en del af Beiruts kyst.

Sig noget :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: