Rejser og ture,  Shopping og Inspiration

Mini-guide til gode oplevelser for hele familien i Antalya og Belek

Kære læsere

Smukke Antalya. Jeg var jo afsted på en kort pressetur til Tyrkiet for et par uger siden – et land som jeg i forvejen kender rigtig rigtig godt og det er heller ikke første gang jeg har været i Antalya. Det følgende indlæg er derfor meget med baggrund i, hvad jeg generelt har gjort mig af rejseerfaringer i området og et er sikkert – hvis ikke Antalya har været på jeres liste over steder, som er dejlige at rejse til, så håber jeg, at jeg kan være med til at sætte denne fantastiske by på jeres rejseliste. Antalya spænder nemlig så bredt og er lige så interessant for den byelskende, historieelskende eller solferieelskende turist.

Antalya Belek

Med egen lufthavn og sine godt 2 millioner indbyggere tælles byen blandt en af Tyrkiets større byer. Klimamæssigt er den “til at regne med”, forstået på den måde, at man stort set er garanteret godt vejr fra april til november. Jeg har set folk gå i vandet i november måned i den region. Selvfølgelig vil der kunne være regnvejrsdage i ydermånederne men det er faktisk en forfriskende oplevelse, da varmen kan være ret overvældende.

Antalya til alle

Området egner sig i mine øjne perfekt til både den der har lyst til at udforske (det antikke Lyrien strækker sig nemlig ind i Antalya), men i høj grad henvender området sig også til børnefamilier, som gerne vil have en lidt bredere vifte af valgmuligheder end den typiske solferie tilbyder. Når jeg har rejst i Tyrkiet, har det ofte været med flere forskellige indkvarteringer og vi har flyttet os fra sted til sted med bil. Det er super nemt at leje bil enten hjemmefra eller dernede og de tyrkiske veje er ret fine at køre på, selv om jeg må medgive at storbyerne kan være lidt …. hmmm….. spændende at køre i 😀 Men hey, det er såmænd ikke være end i Italien og Frankrig, hvor der også er en del temperament hi hi….

Xanadu resort belek

Vi har boet på mange slags hoteller – lige fra små familieejede perler og nu har jeg så også prøvet et femstjernet resort som Xanadu i Belek (ca 30 km fra Antalya lufthavn) og må sige at jeg er vild med det hele. Vild med kontrasten og kunne sagtens finde på at kombinere nogle dage tæt på byens marina på et mindre hotel og så tage nogle dage på Xanadu for at koble helt og aldeles af. Min søn ville have elsket det! Pools med rutsjebaner, børnelegeland, aktiviteter osv. Kan simpelthen ikke anbefale det resort nok. For katten da!

Antalya Belek

Vandhunde og legebørn

The land of legends

Når man så er færdig med at drive den af på luksushotellet med all inclusive, så lej en bil og kør mod Antalya. På højre side ca. midtvejs mellem Belek og Antalya findes et skønt sted – “The Land of Legends”. Midtpunktet for parken er et stort disney-agtigt slot, som oplyses i forskellige farver efter mørkets frembrud og som også har aktiviteter om aftenen. I dagtimerne er det et kæmpe temapark for vandhunde og legebørn. Der er så flot og stedet er virkelig gennemført. Husk badetøj og solcreme. Man kan leje håndklæder, hvis man ikke gider slæbe sine egne med. Der går også offentlig transport dertil og ellers er taxaer stadig ikke så dyre i Tyrkiet. Bare husk at bede om at få slået taxameteret til eller sikre dig prisen på forhånd. Hvis man gerne vil være endnu mere sikker, så er de fleste hoteller også behjælpelige med at skaffe transport til deres gæster.

The land of legends antalya The land of legends antalya

En helt unik mulighed her i 2016
Har I nogensinde befundet jer et sted, hvor I følte jer som en del af en magisk fremtid? Det havde jeg faktisk ikke før jeg fik mulighed for at besøge EXPO ’16 i Antalya i forbindelse med presseturen.  Temaet er “Blomster og børn” og jeg har simpelthen aldrig nogensinde set noget lignende! Det var den smukkeste oplevelse og jeg ville have ønsket, at vi havde haft endnu længere tid derinde til at sanse alle de hundredvis af indtryk, som den enorme park var vært for.
Da vi ankom tidligt på aftenen, blev vi mødt af et massivt lyshav fra det store tårn i området omgivet af indgangspartiet med bløde lys og organiske former.

Læs også:  Små ting til et sommeroutfit

Expo Antalya

Lyset overvældende mig og jeg tror at jeg har taget i omegnen af 100 billeder og videoer alene af det, ha ha 🙂 Jeg håbede bare sådan at vi også skulle op i tårnet, som var en del mere end 100 meter højt. 18 etager tror jeg nok. Da guiden annoncerede at vores første stop ville være EXPO set fra oven, blev jeg super glad! Det viste sig da også at være mere end almindeligt fantastisk og bestemt ikke mindre magisk. Hele det giga område lå badet i lys fra alle de små haver med botanik fra hele verdenen og beværtninger med mad fra alle Tyrkiets regioner. Igennem området var der også en slags stille flod hvis omrids dannede den tyrkiske kyststrækning. Så gennemført! Så mange indtryk inden turen igen gik ned i elevatoren.

Antalya EXPO Dome

Vi blev transporteret rundt på området med et lille tog (lidt ligesom Tivolitoget) og kunne nyde duftene og synet af de mange forskelligartede haver som lå side i side. Der blev gjort stop på udvalgte steder, hvor vi dels blev præsenteret for 3D-film om en rejse igennem jordens tidsmæssigt omskiftelige vegetation, dels andre interaktive udstillinger og naturligvis oplevede vi et udpluk af landenes haver.
De gennemgående dekorationer langs parkens mange stier, var gigantiske jordskulpurer med levende græs, som hver især repræsenterede enten en botanisk æra eller noget mere oprindelsesspecifikt. Der var fx hele karavaner med dyr, fortidsmennesker, mammuter, heste med bondemænd der pløjer, rådyr og en smuk asiatisk kvinde omgivet af forhistoriske insekter. Vildt! Så vildt. Jeg vil skyde på at hun er omkring 3 meter høj …. Så har I en fornemmelse af volumen. Manden med fåret ligeledes …. helt utroligt håndarbejde.

EXPO ANTALYA Flowers and children EXPO ANTALYA Flowers and children EXPO ANTALYA Flowers and children

Børnene har deres helt egen Globe som hedder “børnenes ø”, hvor personale tager sig af alle ynglingene med et hav af forskellige aktiviteter.  Hele parken er simpelthen så familievenlig med masser af aktiviteter i børnehøjde af både fysisk og interaktiv karakter.

Som sagt så var parken også fyldt med spisesteder (og et rimeligt prisniveau) og små passager hvor der blev spillet hyggelig og rolig livemusik som man kunne nyde mens man gik rundt. EXPO ’16 har i øvrigt også et kæmpe amfiteater hvor verdensstjerner og landskendte kunstnere kommer og optræder. Enrique iglesias og Deep purple for blot at nævne et par stykker ….
Den her oplevelse udgjorde sammen med hotellet de absolutte højdepunkter. Det var simpelthen SÅ fantastisk. Gør jer selv den tjeneste at besøg stedet, hvis I får mulighed. Tænker der sikkert er nogle af jer der skal på sen sommerferie eller i efteråret? EXPO ’16 i Antalya lukker i slutningen af oktober, hvorefter der skal tages stilling til hvor lidt og hvor meget som skal omdannes til noget andet brugbart, men ét er sikkert – det kommer ikke til at se ud som nu.

Er du i tvivl: Hvad er egentlig EXPO?

Hajer ledsaget af violinist

Tæt på Antalya havn, kan man besøge det nye store “Antalya Aquarium”, som blandt andet kan prale med at have verdens længste walk-under-the-sea tunnel. 130 meter er den og man går i niveau med havets bund. Her kan man spotte piratskibe og andre “nedfaldne” ting fra havets overflade. Det er en utrolig smuk oplevelse … også fordi man på bestemte tidspunkter kan høre en violinist, som spiller smukke melodier i en af tunnelens samlingspunkter. Ungerne elskede det, fordi der både var en masse at se på, men også fisk uden glas for ….. som svømmede så fint rundt i bassiner. Jeg håndfodrede fx karper med sutteflaske 😀 De var helt vildt grådige ha ha 🙂 Jeg var også så heldig at gå sammen med direktøren for akvariet og han var så vidende om alle mulige (og mærkelige) detaljer om de forskellige dyr der var. Jeg fik den ene historie efter den anden og har faktisk fortalt de fleste videre til min søn, som har haft lige så store øjne som jeg, da jeg fik dem fortalt. Virkelig en stor oplevelse at snakke med en så fagkyndig person om havdyr.

Læs også:  New Generals - Shopping med omtanke til min søn

Antalya aquarium Antalya aquarium Antalya aquarium

På bygningens anden sal er der en anden oplevelse, hvor der er regnskov og reptiler. Den nåede vi desværre ikke at se, så den har jeg til gode til næste gang. Silas ville helt sikkert også elske det, så så kan vi få en første-oplevelse sammen der.
Nå ja … og så nævner jeg lige, at der er italiensk is på cafeen udenfor … haps.

Antalya by night – på vand eller til lands

Der er masser af oplevelser i Antalya om aftenen – hvad enten man er til mad, cafeer, vandpibe, diskoteker eller noget helt andet. Man kan også – og det vil jeg i øvrigt til en hver tid anbefale at man prøver – tage en bådtur om aftenen. Man bør også unde sig selv en om dagen, men aftensejladserne er helt himmelske. Hvor dagturene egner sig super godt til de lidt større børn (måske 4 plus), så er aftensejladserne nok mest for voksne der rejser alene eller med store børn fra 10 år og op. Dels fordi de ligger sent, men også sådan rent sikkerhedsmæssigt. Der er nemlig tit mulighed for at hoppe i vandet om aftenen også og der ville jeg personligt være mere tryg ved at det var dagslys. Bådturene varierer en del i pris, men stå tidligt op en dag og gå en tur ved marinaen ….. vælg efter bådtype og hvad der er inkluderet. Jeg synes fx det er rart at der både er frokost og måske også kaffe/ te med i prisen. Drikkevarer kan som regel altid købes.
Jeep-safari er også en mulighed og her kan man tit få nogle virkelig fede naturoplevelser. Alternativt kan man jo køre en tur ud i det blå og lade sig rive med af lokalbefolkningen, spille noget backgammon og drikke sig noget te. Kold eller varm – begge dele kan arrangeres og jeg kan især anbefale et godt glas æblete og så fiks lige noget frisk turkis delight også – helst den der ligner en roulade med gul og rød farve. M U M S! Velbekomme 😀

Hvis I har tips til Antalya, så skriv endelig en kommentar 🙂 Jeg tænker faktisk at lave et indlæg om gode tyrkiske madretter, som man bør bestille når man er der …. Det er et vanvittigt godt spiseland. For lang tid siden skrev jeg faktisk om tyrkisk mad jeg selv havde lavet og bagefter dette indlæg med opskrifter på nogle gode tyrkiske retter – dem kan I jo evt. varme op med <3

Kærlige hilsner

Marlene