Mad og opskrifter,  Shopping og Inspiration

Opskrifter på de tyrkiske retter

SÅ er jeg klar med opskrifter på to af de tyrkiske retter, som jeg viste jer her. I får her Sigara Börek og Kizartma – to retter, som kan bruges i rigtig mange forskellige sammenhæng.
Jeg skylder lige at sige, at mad er egnsbestemt i Tyrkiet og der findes mange varianter af især Kizartma og derfor er der heller ikke et “facit” på, hvordan den er mest rigtig.


Sigara Börek

  • 1 pk. Yufka (dej, som fås i specialbutikker), som skæres i trekanter eller filodej i trekanter
  • ca. 250 g. hvid saltet ost (fx Ciftlik peyniri, 60% – fås i specialbutik) eller fed feta
  • 1/2 bundt persille
  • 1 æg
  • ca. 2-3 dl solsikkeolie
  • En lille skål med vand til at hæfte ender med

Sådan gør du:

  1. Mos let/ bland ost, persille og æg
  2. Hav en trekant dej klar og smør ca. 1-2 spsk. masse på halvdelen (undgå at komme helt ud til kanten, da du skal kunne folde dejsnipperne hen over)
  3. Vend sidesnipperne hen over, så du lukker enderne og rul med fast hånd ned mod spidsen på dejtrekanten, så formen ligner en cigar
  4. Fugt fingrene, dyp i vand, stryg over snippen, så dejen fugtes let og forsegl snippen på cigarkroppen (tryk let, så ikke den går op)
  5. Varm olien op og læg cigarerne i panden – vend så alle sider bliver gyldne, tag op og læg på sugende underlag for at fjerne overskudsolie
  6. Servér mens lune

Sigara Börek egner sig til at være en slags appetizer, forret, tapasret eller som snack til drinks eller en god kold øl. Kan godt gemmes på køl og lunes i ovnen dagen efter, men er bedst når de lige er lavet. Velbekomme! 🙂

Læs også:  Opskrift på hjemmelavet cremet tomatsuppe serveret med grove baguettes


Kizartma, 4-6 personer

Kizartma betyder egentlig bare “at stege” og retten består da også i al sin enkelthed af stegte grøntsager med en krydderyoghurt.

  • 1 aubergine
  • 6-7 kartofler af mellemstørrelse
  • 8-10 tyrkiske grønne peberfrugter (lysegrønne, som ikke er chili…spørg din grønthandler)
  • 4 dl. 10% tyrkisk yoghurt “Yayla”
  • ca. 3 spsk vand
  • 1-2 fed hvidløg
  • salt og peber
  • 2-3 dl. solsikkeolie til stegning …måske lidt mere, da grøntsagerne suger

Sådan gør du:

  1. Skær aubergine og kartofler ud i stykker på ca. 2×2 cm
  2. Varm olien op og steg en grøntsag færdig ad gangen – læg på sugende papir
  3. Steg peberfrugterne hele – vend under stegning – læg på sugende papir
  4. Bland aubergine og kartofler i en skål
  5. Rør yoghurt og vand sammen, tilsæt lidt salt og 1-2 knuste hvidløg (jo finere masse jo bedre; mas helst i morter)
  6. Læg peberfrugter ned i skålen til aubergine og kartofler – gem 3-4 stykker til pynt
  7. Fordel yoghurt på toppen af grøntsagerne og kværn frisk peber på toppen, læg de resterende peberfrugter fra midten og ud, som pynt
  8. Servér som garniture eller som lille forret (anret så i små skåle i stedet)

Bonusinfo: Mange tyrkiske og mellemøstlige retter indeholder brugen af yoghurt – det er simpelthen fordi det er så varmt og yoghurt er med til at slukke tørsten, samt nedkøle kroppen på en behagelig måde.

7 Comments